Pyramider

Pyramider

Det finns ungefär 80st pyramider i närheten av Cairo, de tre kändaste ligger alldelles i utkanten av staden på Gizaplatån

Mykerinos pyramid som ligger till vänster i bilden är den minsta av de tre och mäter idag 62m över havet. Den är ca 100m i kvadrat.

Dessa tre pyramiderna är alla placerade med sidorna exakt mot varje väderstreck.

Långt inne i varje pyramid är där en gravkammare som man kan nå via en ingång utifrån.

 

Chefren pyramiden

Chefrens pyramid

Pyramiden ligger på en kulle i mitten, det gör att den ser högre ut än den är med sina 136m. Den är 215m i kvadrat. Pyramiden har två ingångar på den norra sidan. Den byggdes ca år 2540 f Kr.

Denna pyramid är den enda av de tre som har kvar sitt ursprungliga ytskickt på toppen av pyramiden om ni tittar riktigt noga. När ytskicktet var helt så bestod det av polerad vit kalksten som blänkte i solen och kunde ses ända till Israel. Men efter en jordbävning på 1300-talet så lossnade en hel del av stenen och föll ner. Dessa vita kalkstenar använde man då till att bygga andra monument och tempel i Cairo. Man tror att det var en guldbeläggning högst upp på toppen av pyramiderna.

 

Cheopspyramiden

Cheopspyramiden

Pyramiden längst bort är den högsta och mest omtalade av dem alla tre med sina 146 m. Pyramiden byggdes år 2580 f Kr som en grav till faraon Khufu (Cheops). Det gick åt ca 2,5 miljoner stenar som vägde mellan 2,5 - 15ton. Pyramiderna byggdes av flera hundratusen slavar under 20 år.

Den ursprungliga höjden har minskat med 9 meter efterhand att pyramiden sjunkit lite men främst för att stenar har stulits för att bygga moskeér inne i Cairo

 

 

Ingånen till gravkammaren i PyramidenDet är förbjudet att klättra på pyramiderna men däremot kan man besöka deras gravkammare via långa trånga ingångar. Det är lite olika vilken pyramid som är öppen just den dagen man besöker dem. Vid dessa gångar finns där lodrätta schakt som är fällor (givetvis är de stängda för turisterna)